QAMM
familie Robert

Familie Robert

Louis Robert

Deze oudoom van mij, een broer van mijn grootvader van moeders kant, was begin vorige eeuw een van de beroemdste organisten van Nederland. Hij emigreerde in 1922 naar Amerika.

Musicoloog Lourens Stuifbergen schreef een artikel over deze Louis Robert (pdf, 7 mb) in De Orgelvriend van november 2015.

George Robert

georgerobert1941

Dat is dus mijn grootvader, van moeders kant. Hij was organist en dirigent. Van 1922 tot 1955 stadsorganist van Haarlem, dus zowel van de Bavo als van het concertgebouw. Van 1923 tot 1966 was hij koordirigent en hij voerde vrijwel jaarlijks van 1929 tot begin jaren 60 de Mattheus Passie uit met de COV Haarlem. In april 2017 is een prachtig artikel (pdf, 1mb) over hem in De Orgelvriend verschenen, wederom van Lourens Stuifbergen.


We hebben vrijwel geen opnamen van hem. Maar...

eind 2015 verscheen op youtube een filmopname uit 1932 waar George te zien is achter het orgel van de Bavo in Haarlem. Het eerste en vooralsnog enige bewegende beeld van hem (hij speelt César Frank):

VRAAG: na het plotselinge overlijden van Hans Brandt Buys heeft George Robert in 1959 de uitvoering van Brandt Buys' Mattheus Passion in Hilversum "overgenomen". Hiervan is een elpee verschenen met als titel "In Memoriam Hans Brandt Buys". Deze elpee was in onze familie aanwezig, maar is zoekgeraakt. Wie kan ons aan deze elpee nog helpen?